e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
# : a : b : c : d : e : f : g : h : i : j : k : l : m : n : o : p : q : r : s : t : u : v : w : x : z

Domov

Besednjak – O

open circuit (odprta zanka)
Vrsta kabelske napake, v kateri je ena ali več žic neprimerno povezanih s stikom pri drugem koncu. Kabelska testna oprema tipično ne zazna v odprtem vezju oddanega preskusnega signala, ki je oddan na enem koncu kabla, na drugem koncu kabla.
Open Shortest Path First (OSPF)
Dinamični usmerjevalni protokol, ki se uporablja za izmenjavo podatkov z drugimi usmerjevalniki v omrežju in služi za osveževanje tekočih informacij o stanju v omrežju. OSPF ocenjuje povezave glede na lastnosti v omrežju raje kot na število prehodov (hops).
Open Systems Interconnection (OSI) reference model (OSI referenčni model)
Teoretični model, ki ga je določila in izdala International Organization for Standardization (ISO) in Telecommunication Standards Section of the International Telecommunications Union (ITU–T). Uporablja se za referenco in za učenje lastnosti omrežnih komunikacij, ki so razdeljene na sedem slojev: aplikacijski, predstavitveni, transportni, omrežni, sloj podatkovne povezave in fizični sloj (od zgoraj navzdol). V praksi protokoli ne ustrezajo točno določenim nalogam posameznega sloja.
operating system (operacijski sistem)
Operacijski sistemi igrajo v modernih računalniških sistemih ključno vlogo. Osnovni namen operacijskih sistemov je napraviti komuniciranje in delo z računalniškimi sistemi preprostejše, prijaznejše in lagodnejše. Ves stik in upravljanje s strojnim nivojem računalniškega sistema ter tista opravila, ki so skupna vsem uporabnikom, so združeni v zahtevnem programskem paketu, imenovanem operacijski sistem.
organizationally unique identifier (OUI)
Tribajtna šestnajstiška vrednost, ki jo določi Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE). Identificira proizvajalca omrežnega vmesnega vmesnika, ki nato samostojno določi ostale tri bajte strojnega naslova kartice.
offline (nepovezan)
Univerzalno ime za pogoj, kdaj kakšen del elektronske ali računalniške opreme ni na voljo oziroma če je zaseden, nedosegljiv. Lahko del elektronske ali računalniške opreme ni na voljo sistemu logično, čeprav je fizično priključen.
OpenLinux
Različico omrežnega operacijskega sistema Linux je razvil Caldera. Linux je jedro operacijskega sistema, podobno slavnemu operacijskemu sistemu UNIX podjetja AT&T Bell Labs in tudi vede se podobno. Ima vse lastnosti sodobnega, zrelega operacijskega sistema: pravo večopravilnost, navidezni pomnilnik, delitev programskih knjižnic, nalaganje na zahtevo, deljene izvedljive programe vrste kopiraj in piši, pravilno upravljanje pomnilnika, naložljive module za gonilnike naprav, grafične izravnalnike in omrežno podporo TCP/IP.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.