e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
# : a : b : c : d : e : f : g : h : i : j : k : l : m : n : o : p : q : r : s : t : u : v : w : x : z

Domov

Besednjak – F

Fragmentation and Reassembly (fragmentacija in sestavljanje)
Fragmentacija in sestavljanje se pojavita takrat, ko so podatki preveliki, da bi se prenesli v enem kosu. Združevanje omrežij token ringa in etherneta je najboljši primer. Omrežje token ring podpira dosti večje podatkovne pakete. Ko prenašamo podatke iz token ringa v omrežje ethernet, je potrebno podatke razdeliti (fragmentirati) na koščke.
Fast Ethernet (hitri ethernet)
Nadgrajena različica protokola lokalnih omrežij ethernet, poveča hitrost prenosa iz 10 Mb/s na 100 Mb/s, vendarohrani približno vse ethernetove standardizirane elemente, kot so oblika okvirja, njegove možnosti fizične plasti in Carrier Sense Multiple Acces with Collision Detection (CSMA/CD), mehanizem za dostop do medija (MAC). Objavljen je bil v dokumentu leta 1995, imenovanem IEEE 802.3u. Hitri ethernet podpira tri osnovne možnosti fizičnih plasti: 100BaseTX, za UTP kabel kategorije 5, 100BaseT4 za UTP kategorije 3, 100BaseFX za mnogorodovni kabel iz optičnih vlaken.
Fast Link Pulse (FLP, signal za hitrost povezave)
Signal generiran z omrežnim vmesnikom ali zvezdiščem fast ethernet, ki ga naprave uporabljajo za signaliziranje, da je kabel spojen pravilno in samodejno nastavljen na najvišjo hitrost, ki je vsem sistemom skupna. Ko vmesnik ali zvezdišče prejema signale FLP iz naprave, na katero je priključen, se aktivira svetleča dioda (LED), ki sporoča da je komunikacija vzpostavljena. Signali FLP so popolnoma združljivi s signali Normal Link Pulse (NLP), ki ga uporabljajo naprave ethernet 10BaseT, ki se razlikujejo le v tem, da imajo posebno besedo za povezavo, ki določa hitrost prenosa, ki ga podpira.
Fiber Distributed Data Interface (FDDI)
Protokol na sloju podatkovne povezave lokalnega omrežja, ki deluje s hitrostjo 100 Mb/s. Razvit je bil za kabel z optičnimi vlakni. Običajno je uporabljen za hrbtenice omrežij, FDDI uporablja žetonsko pristopno metodo (MAC) in podpira topologijo dvojnega obroča, ki je neobčutljiva na okvare pri prekinitvi povezave s sistemom ali napakah pri kabelskem prenosu. Danes so omrežja FDDI s hitrostjo 100 MB/s večinoma zamenjana z omrežji ethernet z optičnimi vlakni.
fiber optic (optično vlakno)
Kabelska omrežna tehnologija, ki uporablja za signale svetlobne impulze raje kot električne signale, ki so v uporabi pri bakrenih kablih. Odslej je kabel iz optičnih vlaken popolnoma enakovreden elektro–magnetnim sistemom in tudi lahko povezuje daljše razdalje kot bakreni kabel – v stanovanjih ali zunaj. Jedro v kablih iz optičnih vlaken je narejeno iz stekla ali plastike in je obkroženo s stekleno (plastično) srajčko, ki svetlobo zrcali spet nase in jo obdrži v jedru kabla. Vir svetlobe je svetleča dioda (LED) ali laser, odvisno od vrste kabla. Kabel iz optičnih vlaken je v splošnem bolj učinkovit kot tisti kabli, ki so izdelani iz bakra v skoraj vseh lastnostih, vendar so tudi držaji in njihova namestitev je bolj zahtevna, zahteva več posebnih orodij in spretnosti.
Fiber Optic Inter–Repeater Link (FOIRL)
Zgodnja ethernetova specifikacija fizičnih plasti, ki uporablja kabel iz optičnih vlaken. To je definirano v dokumentu DIX Ethernet II, FOIRL uporablja 62,5/125 µm mnogorodovni kabel iz optičnih vlaken. Maksimalna dolžina segmenta je dolžine 1000 metrov. FOIRL je v uporabi le če redko in je bil zamenjan s standardom IEEE 802.3, specifikacijo 10BaseF: 10BaseFL, 10BaseFB ali 10BaseFP.
file allocation table (FAT, tabela za razporeditev datotek)
Datotečnih sistem, ki ga uporablja operacijski sistem DOS, ki temelji na tabeli, ki določa gruča, ki vsebujejo datoteke shranjene na disku. Windows 95, 98, ME, NT in 2000 trenutno podpirajo 16–bitno različico datotečnega sistema FAT. Windows 95 OSR2, 98, ME, 2000, XP, 2003 podpirajo tudi FAT32, novejše različice, ki uporabljajo 32–bitne vpise v FAT, omogočajo sistemu, da podpira veliko večje diskovne pogone. Datotečni sistem FAT je dovolj za standardne delovne postaje, vendar ima pomanjkanja varnostnih zmožnosti, ki so potrebni za delo s strežniki. Zaradi tega Microsoftovi operacijski sistemi Windows, ki so razviti za uporabo v večjih omrežjih vsebujejo datotečni sistem NTFS, ki je boljši glede varnosti. FAT se uporablja za medije za prenos podatkov (diskete, pomnilniki flash)
File Transfer Protocol (FTP)
Protokol na aplikacijskem sloju TCP/IP, ki je narejen za to, da omogoča prenose datotek in osnovno upravljanje z datotekami na oddaljenih računalnikih. FTP je glavna opora internetnih komunikacij in podpora odjemalcem FTP je integrirana v večino spletnih brskalnikov. FTP je tudi zelo pomembno orodje v UNIX. Vsi sistemi UNIX podpirajo funkcije strežnikov in odjemalcev FTP. FTP je edini protokol v TCP/IP, ki sočasno uporablja dve povezavi TCP. Ena, nadzorna povezava, ostaja odprta vso sejo med odjemalcem FTP in strežnikom FTP. Ko so odjemalec prične s prenosom datoteke, se odpre druga povezava med računalnikoma, da prenese datoteko. Ta povezava se zapre, ko je prenos datotek končan.
firewall (požarni zid)
Strojni ali programski izdelek je razvit za to, da izolira del medomrežja, da ga zavaruje pred vdori zunanjih procesov. V večini primerov se za varovanje zasebnih omrežj pred vdori iz spleta uporabljajo požarni zidovi različnih tehnik, da zagotovijo varnost. Dovoljujejo določene vrste prometa v omrežje. Nekatere izmed teh tehnik vsebujejo filtriranje paketov in prevedbe spletnih naslovov (NAT). Danes so požarni zidovi tudi manjši programski paketi, razviti za varovanje manjših omrežij in posameznih računalnikov pred internetnimi vdori.
flow control (nadzor pretoka)
Funkcija nekaterih protokolov za prenos podatkov, ki omogoča sistemu sprejem podatkov, ki mu svetujejo, ali naj prenos upočasni ali pospeši. To varuje sistem, ki prejema, pred prelivom podatkov in bi bil prisiljen prejete podatke izbrisati.
frame (okvir)
Enota podatkov, sestavljenih, poslanih in sprejetih s protokoli na sloju podatkovne povezave, na primer ethernet in token ring. Protokoli na sloju podatkovne povezave ustvarjajo okvire s pakiranjem podatkov, ki jih prejmejo od protokolov omrežnih slojev znotraj glave in repa. Okvirji so lahko različnih velikosti, odvisno od protokola, ki jih je ustvaril.
full–duplexing (polni dvosmerni prenos)
Oblika omrežne komunikacije, v kateri dva povezana sistema lahko hkrati oddajta in sprejemata signale. Tipični primer je telefonska komunikacija.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.