e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
# : a : b : c : d : e : f : g : h : i : j : k : l : m : n : o : p : q : r : s : t : u : v : w : x : z

Domov

Besednjak – G

gateway (prehod)
V omrežju TCP/IP je toizraz za usmerjevalnik. To je naprava, ki poveže dve omrežji in po potrebi usmerja promet med njima.
gateway (prehod)
V terminologiji ISO/OSI je to naprava, ki povezuje omrežje na 4 ali več slojih OSI. Služi za preurejanje podatkov med različnimi protokolnimi skladi, kot na primer e–poštni prehod, ki omogoča različnima e–poštnima storitvama, da komunicirata med seboj.
Gbps (Gb/s)
Gigabiti na sekundo, enota za merjenje hitrosti omrežja ali prenosa naprav za shranjevanje podatkov.
GB
Gigabajt, kar je enako 1000 megabajtom, 1.000.000 kilobajtom ali 1.000.000.000 bajtom. Enota za merjenje velikosti pomnilnika oziroma naprav za shranjevanje podatkov. Včasih pa giga označuje tudi 1024M, 1048576K in 1073741824
gif
Oblika stisnjenih datotek, ki se uporablja za shranjevanje bitnih slik.
Gigabit Ethernet (gigabitni ethernet)
Najnovejša različica protokola na sloju podatkovne povezave, ki prenaša podatke s hitrostjo 1.000 megabitov na sekundo.
grandfather–father–son (dedek, oče, sin)
Medijska krožna shema, ki jo uporabljajo mnogi programi za varnostne kopije. Grandfather (dedek) pomeni mesečno, father (oče) tedensko, son (sin) pa dnevno varnostno kopiranje podatkov.
group (skupina)
Zbirka oseb, računalnikov, kontaktov in drugih skupin. Skupine (groups) se lahko uporabljajo za zaščito ali za e–poštno distribucijsko zbirko. Distribucijske skupine se uporabljajo samo za elektronsko pošto. Zaščitne skupine se uporabljajo za dovoljevanje dostopa do sredstev kakor tudi za e–poštni distribucijski seznam.
global group (globalna skupina)
Tip skupine v okolju Windows, ki se uporablja v prostranem omrežju. Uporabniki so lahko kjerkoli v omrežju, pravice so lahko dodeljene vsakemu viru v omrežju.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.