e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
Osnove |  Skladi |  Topologije |  Mediji |  Pristopne |  LAN |  Omrežni |  Transportni |  Povezovanje |  Varnost |  Storitve |  Varnost |  Sistemi |  Strežniki

Ethernet

Ethernet

Ethernet

FDDI

Tokenring

Appletalk

Obnavljalnik

Povezovanje

Most

Most

Stikalo

Povezovanje zvezdišč

V tej učni vsebini boste spoznali:

Dokument z besedilom PDF

Možno je zgraditi enostavno lokalno omrežje ethernet s priključevanjem veliko računalnikov na eno samo zvezdišče. Vendar kaj se zgodi, ko naše omrežje preseže naše zvezdišče? Rešitev je, da priključimo še eno zvezdišče k prvemu.

animacija

Velika omrežja lahko imajo veliko povezanih zvezdišč in tako tvorijo velika lokalna omrežja, ki so povezana z usmerjevalniki. Skoraj vsako zvezdišče za ethernet na tržišču ima poseben priključek, imenovan povezovalni priključek (angl. uplink port), ki je uporabljen za povezavo k drugemu zvezdišču namesto k računalniku. Povezovalni priključek se razlikuje od drugih v zvezdišču po načinu ožičenja.

Včasih je potrebno pri povzovanju uporabiti različne medije
Povezovanje različnih medijev, Avtor dwphotos  Brezplačno Prepovedana predelava in nadaljna uporaba

Parični kabel vsebuje osem žic v štirih parih, in vsak par sestavlja žica za signal in nevtralno točko (po domače ozemljitev). Računalniki prenašajo podatke skozi en par žic, sprejemajo pa skozi drugega. V večini primerov sta ostala dva para neizkoriščena. Če dva računalnika komunicirata, mora biti sprejemni par na vsakem povezan z oddajnim na drugem sistemu. V tem primeru so parični kabli povezani drugače kot ostali. To pomeni, da niso vse žice v paričnem kablu povezane na obeh straneh v enake priklope.

Povezovanje zvezdišč
Povezovanje zvezdišč

animacija

Zvezdišče lahko naredi povezavo med sprejemnimi priključki in oddajnimi za vsako povezavo med računalniki in ne potrebujemo posebne vezave žic. Ko povežemo sprejemni priključek na enem zvezdišču z navadnim na drugem, omogočimo povezavo le z enim kablom za prenos signala. Brez povezovalnega priključka bi povezava med zvezdiščema povzročila povezavo med računalnikoma na različnih zvezdiščih z dvema križnima procesoma, kar pa bi onemogočilo povezavo. Da se izognemo takšni napaki, moramo povezati zvezdišča na povezovalni priključek.

Na nekaterih zvezdiščih je povezovalni priključek zamenjan, kar pomeni, da lahko izberemo križni proces ali pa tudi ne. To je lahko pomembno, ko se odločamo za zvezdišče, ker zamenjan priključek lahko šteje še v teku možnih priključkov v zvezdišču. Drugače povedano, zvezdišče sporoči, da ima osem priključkov in da je en zamenljiv, medtem ko pa zvezdišče z osmimi priključki in s povezovalnim priključkom ima lahko osem navadnih priključkov in enega povezovalnega, vseh je torej devet. Bodite prepričani kaj kupite.

Možno je narediti enostavno dvovozliščno omrežje ethernet brez uporabe zvezdišča s povezavo omrežnih vmesnih napajalnikov in povezati računalnika neposredno, uporabimo pa prekrižan kabel. Prekrižan (angl. crossover) kabel je parični kabel, ki ima prenosna konca na enem koncu kabla ožičena s sprejemnim koncem, na ta način izloči obnavljalnik iz omrežja. Tudi takšna povezava ne sme biti daljša od 100 m.

Token ring MAU

zvezdišče ethernet in token ring MAU
Zvezdišče ethernet in token ring MAU

MAU se uporablja v omrežjih token ring in je po videzu in funkciji podoben ethernetovim zvezdiščem, vendar gre po principu delovanja za nekaj povsem drugega. Za razliko z ethernetnim zvezdiščem je token ring MAU pasivna naprava, kar pomeni, da niso obnavljalniki in napravijo neko podatkovno povezavo križno za operacije v omrežju. Glavna razlika v operacijah v MAU je, da ne preusmeri vse prihajajoče podatke ven sočasno. Namesto tega MAU prenaša pakete ki pridejo skozi vrata 5 (za primer), gredo ven skozi vrata 6 in nato počaka, da se vrnejo skozi ista vrata nazaj in grejo spet ven skozi vrata 7 in tako naprej. Ko je enkrat MAU prenesel pakete do vsakega računalnika v omrežju in jih dobil nazaj, jih pošlje do izvornega sistema, ga odstrani iz omrežja. To je proces, ki omogoča računalnikom v fizični topologiji zvezde, da komunicirajo, čeprav so povezani kot logična topologija obroča.

Pri poslanih paketih je vloga računalnika vsaj toliko pomembna kot vloga MAU. Da preprečimo paketom, da bi bili izgubljeni, računalniki napravijo proces token ring, ko začnejo obveščevati MAU o njegovi prisotnosti. Kadar MAU sprejme pravi signal od omrežnega vmesnika računalnika, simbolično doda sistem v logični obroč in začenja pošiljati pakete. Vrata, na katera ni noben računalnik priključen, niso nikoli dodana v obroč in jih MAU preskoči, ko pošilja pakete. Token ring MAU prav tako nima povezovalnih vrat kot ethernetno zvezdišče, toda imajo namenjena "Ring In"; in "Ring Out" vrata, ki so uporabljeni, da so med seboj povezani MAU.

Zaključek

vprašanjanja vprašanje

Zvezdišče, stikalo in MAU so lahko na zunaj videti zelo podobno in se uporabljajo za enake namene. Vendar so po delovanju to različne naprave. Pri povezovanju naprav na njih moramo biti pazljivi. Pravilno je potrebno tudi povezovati te naprave med seboj, ko se razširja omrežje.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.