e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
Osnove |  Skladi |  Topologije |  Mediji |  Pristopne |  LAN |  Omrežni |  Transportni |  Povezovanje |  Varnost |  Storitve |  Varnost |  Sistemi |  Strežniki

Ethernet

Ethernet

Ethernet

FDDI

Tokenring

Appletalk

Obnavljalnik

Povezovanje

Most

Most

Stikalo

Ethernet

V tej učni vsebini boste spoznali:

Naslavljanje v ethernetu

Omrežna kartica določa fizični naslov
Omrežna kartica določa fizični naslov

Dokument z besedilom PDF

Tako naslov cilja in izvorni naslov uporabljata strojni naslov dolžine 6 bajtov, ki je kodiran v omrežni vmesnik, ki služi za identifikacijo sistema v omrežju. Vsak omrežni pretvornik ima unikaten strojni naslov (imenuje se tudi naslov MAC). IEEE dodeli neki organizaciji 3 bajte naslova (OUI), 3 bajte pa nato določi organizacija sama. Naslovi so običajno zapisani kot število v šestnajstiškem sestavu.

Ethernet, kot tudi vsi drugi protokoli podatkovne povezave, je narejen za prenašanje paketov do drugega sistema v lokalnem omrežju. Če je končen cilj paketa drug sistem v omrežju, potem polje ciljnega naslova vsebuje naslov tega sistema v omrežju. Če je paket namenjen sistemu, ki se nahaja v drugem omrežju, potem polje ciljnega naslova vsebuje naslov usmerjevalnika, ki dostopa do tega omrežja. Potem je naloga omrežnega protokola, da oskrbuje z drugačnimi naslovi (kot recimo internet protokol z naslovom IP) za sistem, ki je zadnja postaja paketa.

Tipi etherneta

2–bitno polje za izvornim naslovom je osnovna razlika med DIX ethernetom in standardom 802.3 IEEE. Za omrežja, ki uporabljajo več protokolov na omrežnem sloju, je pomembno, da ethernet okvir ugotovi, kateri protokol omrežnega sloja je ustvaril podatek in paket. DIX ethernet to naredi zelo preprosto. In sicer tako, da preveri, kateri ethernet tip je v polju, z uporabo vrednosti, kot tiste ki so prikazane spodaj. IEEE standard 802.3 uporablja to polje za preverjanje dolžine polja podatka.

Tabela pogostih vrednosti ethernet tipov, v šestnajstiškem zapisu

Protokol na omrežnem sloju Tip etherneta
internet Protokol (IP) 0800
X.25 0805
Address Resolution Protocol (ARP)    0806
Reverse ARP 8035
Appletalk on ethernet 809B
NetWare IPX 8137

Standard IEEE 802.3 naredi to drugače. V tem okvirju polje po izvornem naslovu, določi dolžino podatka v paketu. Kako potem okvir identificira protokol omrežnega sloja? Odgovor je z uporabo dodatne komponente okvirja, imenovane Logical Link Control (LLC). Delovna skupina IEEE 802 ni narejena samo za protokole ethernet. V resnici obstaja še več drugih protokolov, ki ustrezajo v arhitekturi IEEE 802, najbolj znan med njimi ob IEEE 802.3 je IEEE 802.5, bolj znan kot protokol token ring. Da bi lahko naredili arhitekturo IEEE 802 primerno za vse te različne protokole, je sloj podatkovne povezave razdeljen še na dva podsloja.

ethernet zahteva svojo strojno opremo
Stikalo za ethernet, Avtor Jeroen Wiersma  Brezplačno Deljenje pod istimi pogoji

Podsloj Medium Accesss Control (MAC) je del, ki vsebuje informacije o specifikaciji IEEE 802.3, kot recimo lastnosti fizičnega sloja etherneta, okvirja in CSMA/CD mehanizma MAC. Naloge podsloja LLC so določene v ločenem dokumentu, izdanem v IEEE 802.2. Ta isti podsloj LLC je uporabljen v navezi z podsloj MACem v drugih protokolih IEEE 802, kot recimo v 802.5.

Standard LLC določa 3–bitno ali 4–bitno podglavo, ki se prenaša v podatkovnem polju, ki vsebuje Service Access Points (SAP) za izvorni in ciljni sistem. SAP ugotavljajo lokacije v pomnilniku, kjer izvorni in ciljni sistem shranjujeta podatke. Za doseganje iste funkcije kot polje tipov etherneta, lahko podglava LLC uporablja SAP vrednosti do 170, kar pomeni da vsebuje polje podatkov še eno podglavo, imenovano Subnetwork Access Protocol (SNAP). SNAP podglava je dolga 5 bitov in vsebuje 2 bita lokalne kode, kar pomeni da dobi tako isto funkcijo kot polje tipov etherneta v ethernet II glavi.

Za računalnike v protokolnem omrežju Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) je značilna uporaba okvirja ethernet II zato, ker polje tipov etherneta naredi isto funkcijo kot LLC in SNAP podglave, in nam hkrati prihrani 8 do 9 bitov na paket. Obstajta dva zelo pomembna razloga zaradi katerih je potrebno upoštevati različne tipe okvirjev ethernet. Prvi je ta, da morajo računalniki uporabljati isti tip okvirja, če želijo komunicirati med seboj. In drugi je ta, da če uporabljamo več protokol na omrežni plasti na svojem omrežju, kot je recimo TCP/IP za omrežja Windows in Internetwork Packet Exchange (IPX) za NetWare, je potrebno uporabiti tip okvirja, ki vsebuje tip etherneta ali pa ethernet II ali ethernet SNAP.

Zaključek

vprašanjanja v pisni obliki vprašanjanja vprašanje

Naslovi v ethernetu so določeni z omrežnim vmesnikom. Vsak omrežni vmesnik ima unikaten naslov. Naslov je dolžine 6 bajtov. IEEE dodeli neki organizaciji 3 bajte naslova (OUI), 3 bajte pa nato določi organizacija sama. V paketu ethernet se nahaja paket sloja podatkovne povezave. S tipom se pove, kateremu višjemu protokolu mora ethernet izročiti podatke.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.