e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
Osnove |  Skladi |  Topologije |  Mediji |  Pristopne |  LAN |  Omrežni |  Transportni |  Povezovanje |  Varnost |  Storitve |  Varnost |  Sistemi |  Strežniki

Modemske povezave

ISDN

DSL

CATV

ATM

X.25 in druga omrežja

Predstavtitveni sloj

Stiskanje

Kodne tabele

Integrated Services Digital Network

V tej učni vsebini boste spoznali:

Dokument z besedilom PDF

Celovito omrežje digitalnih storitev (angl. Integrated Services Digital Network, ISDN) je standard za medomrežno digitalno povezavo, ki omogoča prenos glasu, datotek in slik. Eden od ciljev povezave ISDN je tudi ta, da se lahko povežejo tudi računalniki doma ter tako omogoči povezavo med domovi. Ves ta prenos poteka preko telefonskih linij ter tako preko bakrenih kablov oziroma telefonskih žic. Zgodnji ISDN je bil realizacija načrta za preoblikovanje obstoječega telefonskega vezja iz analognega v digitalnega. Osnoven ISDN razdeli njegovo razpoložljivo pasovno širino na tri podatkovne kanale, dva od teh treh pošiljata podatke s hitrostjo 64kb/s, eden pa s hitrostjo 16kb/s.

ISDN storitev
ISDN storitev

animacija

V Združenih državah Amerike je za razliko od Evrope, kjer so sicer telefonski vodi precej dragi, dokaj nepriljubljena storitev. Ta storitev je hitrejša medomrežna povezava, podobno kot naročniška storitev DSL ter kot kabelska televizija CATV. DSL in CATV storitve so hitrejše in cenejše ter tako tudi bolj priljubljene kot storitev ISDN, tako je prihodnost za ISDN dokaj negotova.

ISDN je klicna storitev, tako kot tudi klasična telefonska povezava, toda njegove povezave so digitalne brez kakršnihkoli modemov. Trenutno ISDN lahko podpre posebne telefone s faksirnimi in drugimi storitvami. ISDN lahko poveže uporabnika na veliko dostopnih točk. Zelo enostavno je zamenjati ponudnika dostopa v internet, saj se lahko enostavno samo zamenja številko brez intervencije ponudnika telefonske storitve. Ker ISDN uporablja svojo posebno opremo, je ne moremo uporabljati v mobilnih napravah.

ISDN omogoča tudi veliko večjo hitrost, kot klasične analogne telefonske povezave. Kanal s hitrostjo 64 kb/s je znan kot kanal B. Ta lahko prenaša glas oziroma zvok, datoteke ter tudi ISDN. Počasnejši kanal s hitrostjo 16 kb/s, znan kot kanal D, pa pošilja samo določene signale in povezave do določenih datotek. Osnovna storitev ISDN pa se imenuje 2B+D. Računalnik povezan s storitvijo ISDN lahko uporablja oba kanala B hkrati in tako tvori povezavo s hitrostjo 128 kb/s. To omogoča res zelo hiter prenos. Če oba konca povezave podpirata še stiskanje, je rezultat zelo hitra povezava.

ISDN storitev
ISDN storitev uporablja posvečene povezave

Primarno razmerje uporabe ISDN in celotne širokopasovne povezave T1 nam nudi 23 kanalov B s hitrostjo 64 kb/s ter en kanal D prav tako s hitrostjo 64 kb/s. Vendar je kanal D uporabljen samo za pošiljanje nadzornih signalov in za upravljanje. Omrežja, ki načrtno uporabljajo ISDN povezavo, morajo imeti osnovno ali primarno razmerje na podlagi njihove podatkovne potrebe za prenos podatkov. ISDN je digitalna zamenjava za klasično telefonsko povezavo in kot tak deluje kot klicna storitev. ISDN ni načrtovan za 24–urno povezavo (kot na primer T1).

Zaradi povečane hitrosti pri določenih ISDN operaterjih je dolžina povezave omejena. Domača ali pisarniška povezava mora biti znotraj približno 6 km razdalje do najbližje ponudnikove centrale. Za daljše razdalje pa so potrebni obnavljalniki (angl. repeater), ki vzdržujejo, da je prenos prav takšen kot pri odjemalcih, ki so bližje centrali. To podraži povezave, pojavijo pa se tudi razne težave, kar pa je zelo nepraktično za te uporabnike.

Zaključek

vprašanjanja v pisni obliki vprašanjanja vprašanje

ISDN je standard za medomrežno digitalno povezavo, ki omogoča prenos glasu, datotek in slik. ISDN uporablja klicne digitalne povezave do interneta, zato ni potrebnih modemov. Potrebuje napravo, ki prilagodi signale za prenos. Uporablja se kot nadomestilo za "klasično" klicno linijo.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.