e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
Osnove |  Skladi |  Topologije |  Mediji |  Pristopne |  LAN |  Omrežni |  Transportni |  Povezovanje |  Varnost |  Storitve |  Varnost |  Sistemi |  Strežniki

Modemske povezave

ISDN

DSL

CATV

ATM

X.25 in druga omrežja

Predstavtitveni sloj

Stiskanje

Kodne tabele

DSL

V tej učni vsebini boste spoznali:

Dokument z besedilom PDF

DSL (angl. digital subscriber line, digitalna podpisovalna linija) je izraz za različne digitalne komunikacijske storitve, ki uporabljajo standardne telefonske linije in nudijo večjo hitrost za prenos podatkov kot PSTN in tudi ISDN. Predstavljajo relativno poceni alternativo drugim tehnologijam, kot na primer T1. Različni tipi storitev DSL imajo k imenu dodano različno opisovalno črko, zato nekateri viri uporabljajo družinsko okrajšavo xDSL. Nekaj storitev DSL je prikazanih v spodnji tabeli.

storitev prenos dolžina priključka aplikacije
High-bit-rate Digital Subscriber Line (HDSL) 1,544 Mb/s polni dvosmerni prenos po dveh paricah ali
2,048 Mb/s polni dvosmerni prenos po treh paricah
3.000 – 4.000 metrov Uporablja se v velikih omrežjih kot zamenjava za T1.
Symmetrical Digital Subscriber Line (SDSL) 1,544 Mb/s polni dvosmerni prenos ali
2,048 Mb/s polni dvosmerni prenos
3.000 metrov Uporablja se v velikih omrežjih kot zamenjava za T1, lokalnih omrežjih , PBX medomreževanje, frame relay
Asymmetrical Digital Subscriber Line (ADSL) 1.544 – 8.448 Mb/s k uporabniku;
16 Kb/s – 640 Kb/s od uporabnika
3.000 – 5.000 metrov Uporablja se za dostop do interneta/intraneta, dostop do oddaljenega LAN, navidezna privatna omrežja, video na zahtevo, zvok v IP
Rate-Adaptive Digital Subscriber Line (RADSL) 640 Kb/s – 2,2 Mb/s k uporabniku;
272 Kb/s – 1.088 Mb/s od uporabnika
3.000 – 5.000 metrov Podobno kot ADSL, le hitrost prenosa se lahko dinamično prilagaja razdalji in kvaliteti prenosa.
ADSL Lite do 1 Mb/s k uporabniku;
do 512 Kb/s od uporabnika
5.000 metrov Uporablja se za dostop do interneta/intraneta, dostop do oddaljenega LAN, IP telefonija, video konference
Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line (VDSL) 13 – 52 Mb/s k uporabniku;
1,6 – 2,3 Mb/s od uporabnika
300 – 1500 metrov Dostop do multimedijskih vsebin interneta, dostop do TV storitev visoke ločljivosti
ISDN Digital Subscriber Line (IDSL) do 144 Kb/s polno dvosmerno 18,000 metrov Uporablja se za dostop do interneta/intraneta, dostop do oddaljenega LAN, telefonija IP, videokonference

ADSL modem US Robotics
DSL uporablja posvečene povezave do ponudnika

V seznamu hitrosti prenosov (angl. transmission rate) vidimo, da večina DSL storitev uporablja različne hitrosti za prenos podatkov k uporabniku in od njega. To so asimetrične storitve. To je zato, ker DSL signali povzročajo več motenj pri podatkih, ki potujejo od potrošnikove strani do centralne pisarne, kot pa obratno. Za uporabnike, ki uporabljajo končne uporabnike internetnega dostopa, to ponavadi ni problem, zato ker brskanje po omrežju in druge splošne dejavnosti povzročajo veliko več prometa iz strežnika k uporabniku, kot pa obratno. Toda, če mislite uporabiti DSL za priključitev svojega strežnika v internet, se prepričajte, če je simetričen in če ponuja zadosten prenos podatkov od vas na strežnik za vaše potrebe. Storitve DSL imajo tudi več omejitev zaradi razdalj kot ISDN.

DSL ponuja večje hitrosti prenosa s tem, da izkorišča visoke frekvence, ki jih navadne telefonske storitve ne in zaposluje še posebne signalne sheme. Zato lahko v večini primerov uporabimo svoje obstoječe telefonske linije za DSL povezavo in še vedno lahko hkrati kličemo. Najbolj tipični DSL storitve so HDSL, ki jih uporabljajo telefonska podjetja in velike korporacijske povezave prostranih omrežij, in ADSL, ki je storitev ponudnikov dostopa do interneta (zagotavljajo internetni dostop končnim uporabnikom). DSL je dobra rešitev za internetni dostop domačim uporabnikom do pisarniških omrežj, dokler je prenos podatkov od vas primeren za vaše potrebe.

ADSL povezava
ADSL povezava

animacija

Dodatna oprema, ki jo potrebujete za ADSL povezavo je ADSL Termination Unit-Remote (ATU-R), včasih imenovan kot DSL sprejemnik ali DSL modem, in tudi razdelilnik linije, če boste uporabljali linijo za zvočni promet. DSL modem ni v resnici modem, ker ne pretvarja signale med digitalnimi in analognimi formati. Vse DSL komunikacije so digitalne. ATU–R poveže vaš računalnik s tem, da uporablja običajno ethernetni omrežni vmesnik ali pa priklop USB . Na strani ponudnika dostopa pa povezave omogoča bolj zapletena naprava, to je Digital Subscriber Line Access Multiplexer (DSLAM).

ADSL modem US Robotics
ADSL modem US Robotics

Za razliko od ISDN sopovezave DSL direktne, stalne povezave med dvema stranema in so povezane vedno. To pomeni, če hočemo imeti DSL povezavo do interneta, nam mora telefonsko podjetje namestiti povezavo med našim domom ali pisarno in stranjo ponudnika dostopa. Če želimo zamenjati svojega ponudnika dostopa do interneta, nam mora telefonsko podjetje namestiti novo povezavo. V večini primerov telefonska podjetja sama sebi ponujajo DSL internetni dostop in s tem izpustijo eno stranko iz pogajanj.

Prednosti povezave DSL:

Slabosti DSL povezave so:

Zaključek

vprašanjanja v pisni obliki vprašanjanja vprašanje

Storitve xDSL so analogne storitve, ki za svoj prenos uporabljajo parični kabel. Pogosto predstavlja najugodnejšo možnost za širokošasovni dostop v internet.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.