e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
Osnove |  Skladi |  Topologije |  Mediji |  Pristopne |  LAN |  Omrežni |  Transportni |  Povezovanje |  Varnost |  Storitve |  Varnost |  Sistemi |  Strežniki

Mediji

Koaksialni

Parica

Optični kabli

Brezžična omrežja

Omrežna kartica

Gonilniki

Elektrosmog

Parični kabli

V tej učni vsebini boste spoznali:

slika
Neoklopljena in oklopljena parica, foto B.B.

Dokument z besedilom PDF

Sukana parica je sestavljena iz dveh izoliranih bakrenih žic, debeline kakšen milimeter, ki sta med seboj prepleteni. Prepleteni sta zato, ker dve vzporedni žici tvorita anteno. S prepletanjem se možnost sprejemanja in oddajanja signalov zmanjša. Poznamo tri osnovne tipe kablov iz sukanih paric: neoklopljena (angl. unshielded twisted pair, UTP), s folijo oviti parčni kabli (angl. foiled twisted pair, FTP) in oklopljena parica (angl. shielded twisted pair, STP).

video

Več prepletenih parnih žic je pogosto sklenjenih skupaj in tvorijo parični kabel. Število paric v kablu je različno. V računalniških omrežjih se večinoma uporabljajo kabli s štirimi paricami.

Parične kable delimo v 6 kategorij, odvisno od hitrosti povezave:

Najpogosteje so parice uporabljene v telefonskih omrežjih. Skoraj vse parice se stekajo v razdelilno mesto telekomunikacijskega podjetja. Parice so lahko dolge nekaj kilometrov in za prenos niso potrebni obnavljalniki. Hitrost prenosa je odvisna od razdalje. Parični kabli lahko prenašajo tako digitalne kot tudi analogne signale. Zaradi nizke cene so bili in še vedno so precej priljubljeni.

Nezaščitena sukana parica (UTP)

Presluh moti prenos signalov
Presluh moti prenos signalov

video

UTP je najbolj uporabljen tip paričnih kablov in je postal najbolj popularen v lokalnih omrežjih. Najdaljša razdalja, ki jo podpirajo kabli UTP, je približno 100 metrov. Tradicionalni kabel UTP je sestavljen iz dveh izoliranih bakrenih žic. V Severni Ameriki je UTP kabel najbolj uporabljen za telefonske linije in je inštaliran v večini stavb. Pogosto so za računalniška omrežja uporabili kar obstoječe telefonske kable.

Ena izmed možnih težav vseh vrst paričnih kablov je presluh. UTP je zelo občutljiv na presluh. Več kot je zavojev na meter žice, manjša je možnost presluha. Pri kablih FTP in STP z oklopi dodatno zmanjšamo možnost presluha.

Zaščitene sukane parice

Parični kabli in stikalo
Parični kabli imajo konektorje RJ–45, foto M.W.

STP kabel je sestavljen iz bakrenega opleta, ki da večjo zaščito in višjo kvaliteto kot ovoj kabla pri UTP. STP uporablja folijo za zaščito med paricami in oplet pred zunanjimi motnjami. To da STP odlično zaščito prenesenim podatkom pred zunanjimi motnjami, kar omogoča, da lahko z STP prenašamo višje hitrosti na daljšo razdaljo kot pri UTP.

FTP kabel je sestavljen iz aluminijeve (in bakrene) folije okoli paric, ki da večjo zaščito in višjo kvaliteto kot ovoj kabla pri UTP. FTP ne uporablja folije za zaščito med paricami. FTP dovolj dobro ščiti prenesene podatke pred zunanjimi motnjami. Sama zgradba je preprostejša in posledično zato tudi montaža. To je tudi razlog, da se pogosteje uporabljajo kot STP.

Komponente omrežj s sukanimi paricami

slika
Različne komponente omrežja

Vsako omrežje ima svoje značilne komponente, ki niso združljive z drugimi. Za pravilno delovanje omrežja je potrebna pravilna izbira in namestitev strojne opreme. Za fizično povezavo se uporabljajo parični kabli.

Za fizično priključitev kabla na računalnik in na druge komponente omrežja se uporabljajo konektorji RJ-45, ki imajo osem povezovalnih žic. Današnji računalniki že imajo vtičnice za RJ-45.

Orodje za povezovanje žic na razdelilni panel
Orodje za povezovanje žic na razdelilni panel

video

Parica med računalnikom in vtičnico ima gibko žico, da jo je mogoče zvijati. Takšen kabel je lahko dolžine največ 5 metrov. Iz vtičnice vodi do priključnega panela inštalacijski kabel, ki ima žice iz trde žice, saj je ni potrebno premeščati. Inštalacijski kabel se lahko položi do dolžine 90 metrov. V priključnem panelu se nato postaja priključi s priključnim kablom (dolžine do 5 metrov) na zvezdišče.

Parični kabli se uporabljajo, če:

Paričnih kablov se ne uporablja, če:

Zaključek

vprašanjanja v pisni obliki vprašanjanja vprašanje

Parični kabli so oklopljeni ali neoklopljeni. Kvaliteta kabla se meri v kategorijah. Danes obstaja 6 (7) kategorij. Danes se največ uporablja kategorija 5, ki omogoča prenos signalov s hitrostjo 100 Mb/s. Oklopljeni kabli omogočajo višje hitrosti na daljših razdaljah.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.