e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
Osnove |  Skladi |  Topologije |  Mediji |  Pristopne |  LAN |  Omrežni |  Transportni |  Povezovanje |  Varnost |  Storitve |  Varnost |  Sistemi |  Strežniki

Mediji

Koaksialni

Parica

Optični kabli

Brezžična omrežja

Omrežna kartica

Gonilniki

Elektrosmog

Brezžična omrežja

V tej učni vsebini boste spoznali:

Brezžična povezava
Brezžična povezava

Dokument z besedilom PDF

Brezvrvično okolje je pogosto primerno, včasih pa tudi potrebno izhodišče za izdelavo omrežja. Danes industrija ponuja več proizvodov po primernih cenah, ki so že na tržišču in lahko pričakujemo, da bodo v prihodnosti preplavili trg. Ko se bo povpraševanje povečalo, bodo cene padle, kvaliteta brezžičnih naprav se bo izboljšala. Fraza "brezvrvično okolje" je lažna, saj to pomeni omrežje brez kablov. Toda to v večini primerov ni res, saj so za brezžična omrežja potrebne različne komponente, ki so povezane s kabli.

Sposobnosti brezžičnega omrežja

Brezžična omrežja nas privlačijo zato, ker brezžične komponente:

Uporaba brezžičnega omrežnega povezovanja

Brezvrvično povezovanje se uporablja predvsem:

Tipi brezžičnih omrežj

Brezžična omrežja se delijo na tri kategorije, zasnovane po njihovi tehnologiji:

Lokalna omrežja

Uporaba brezžičnih lokalnih omrežij
Uporaba brezžičnih omrežj Avtor TwilightEye  Brezplačno Prepovedana predelava in nadaljna uporaba

Razen uporabe drugačnega medija je običajno brezžično omrežje skoraj enako kabelskemu omrežju: omrežna kartica s primopredajnikom podatkov za brezžično omrežje je vgrajena v vsak računalnik in uporabnik preko brezžičnega omrežja komunicira enako, kot če bi komuniciral preko kabelskega omrežja.

Dostopne točke

Priključitev notesnika v omrežje brez vrvic
Priključitev notesnika

animacija

Primopredajnik podatkov, včasih imenovana dostopna točka, oddaja in sprejema podatke računalnikov. Te podatke pošilja v brezžično in pa tudi kabelsko omrežje.

Lokalna brezžična omrežja uporabljajo primopredajnike podatkov majhne moči, da se povežejo z kabelskim (vrvičnim) omrežjem.

Slika prikazuje, kako se prenosni računalnik povezuje v lokalno računalniško omrežje. Toda to ni pravo brezžično omrežje, saj se notesnik povezuje v kabelsko omrežje.

Prenosne tehnike

  1. Infrardeč prenos.
  2. Laserski prenos.
  3. Radijski prenos po določeni frekvenci.
  4. Radijski prenos po več frekvencah.

Infrardeč prenos

Infrardeč žarek potrebuje vidno povezavo
Potrebna je vidna povezava

Vsa infrardeča brezžična omrežja operirajo s pomočjo infrardečih svetlečih diod, ki prenašajo podatke od enega uporabnika do drugega. Ti sistemi morajo proizvajati močan infrardeč signal, saj je šibak signal hitro prekinjen. Mnogo modernih tiskalnikov je narejenih že z infrardečim senzorjem, ki omogoča tiskanje s pomočjo infrardečih signalov.

Slika prikazuje, kako se prenosnik povezuje s tiskalnikom preko infrardečih žarkov. Infrardeče omrežje omogoča tipičen prenos podatkov s hitrostjo približno 10 Mb/s.

Laserski prenos

Lasrski primopredajnik
Laserski primopredajnik Avtor Paul Wolf  Brezplačno Prepovedana predelava in nadaljna uporaba

Laserski prenos je enak infrardečemu prenosu v primeru povezave v vidni črti. Karkoli prekine to povezavo, bo prekinilo hkrati tudi prenos podatkov.

Radijski prenos

Ta prenos podatkov je enak principu delovanja radijske postaje. Oddajnik in sprejemnik morata biti nastavljena na točno določeno frekvenco po kateri bosta komunicirala. Delovala bosta kljub vmesnim oviram, kot so zidovi in drugo. Uporablja se do razdalje treh kilometrov.

Zaključek

vprašanjanja v pisni obliki vprašanjanja vprašanje

Brezžična omrežja se uporabljajo za LAN, MAN in WAN. Tipično brezžično omrežje deluje tako kot kabelsko omrežje. Obstajajo različne tehnologije, odvisno od namena in dosega omrežja – infrardeča svetloba, laserska, kratko– in dolgovalovna radijska. Enostavno jih je postaviti in razširiti. Zaradi enostavnosti povezovanja, imajo nizko stopnjo varnosti. Elektro–magnetno sevanje povzroča danes še nedokazane, posledice, zato jih ponekod ne dovoljujejo uporabljati v šolskih in zdravstvenih organizacijah.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.