e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
Osnove |  Skladi |  Topologije |  Mediji |  Pristopne |  LAN |  Omrežni |  Transportni |  Povezovanje |  Varnost |  Storitve |  Varnost |  Sistemi |  Strežniki

Mediji

Koaksialni

Parica

Optični kabli

Brezžična omrežja

Omrežna kartica

Gonilniki

Elektrosmog

Koaksialni kabli

V tej učni vsebini boste spoznali:

Dokument z besedilom PDF

Še do pred kratkim so bili koaksialni kabli zelo razširjeni in pogosti v večini omrežij. Bilo je kar nekaj razlogov za njihovo pogosto uporabo: so relativno poceni, so upogljivi, enostavni za uporabo in malo občutljivi na elektro–magnetne motnje.

Zgradba koaksialnega kabla
Zgradba koaksialnega kabla

Jedro koaksialnih kablov je sestavljeno iz bakrene žice, obdane z izolacijo, in iz prepletenega kovinskega oklopa in zunanjega zaščitnega plašča. Slika prikazuje sestavo koaksialnih kablov.

Oklop varuje prenesene podatke tako, da vsrkava motnje električnih signalov, imenovanih šum, tako, da ne pridejo do kabla in ne motijo prenosa podatkov.

Jedro koaksialnih kablov prenaša električne signale, ki tvorijo podatke. To jedro je lahko trdo ali gibko, če je trdo, je običajno bakreno.

Jedro obdaja električno neprevodni sloj, ki loči jedro od mrežne žice. Prepletena mrežna žica služi kot zaščita jedra pred električnimi motnjami in pred presluhom (presluh je nezaželen signal iz sosednje žice).

Jedro in mrežna žica morata biti vedno ločena. Če se dotakneta, bo v kablu prišlo do kratkega stika in šuma ali motnje signala na oklopu. Električni signali bodo šli z bakrene žice. Ob dotiku dveh prevodnih žic pride do kratkega stika električnega tokokroga. Ta kontakt povzroči nezaželene razmere v valovodu.

Koaksialni kabel je bolj odporen proti motnjam kot sukane parice.

Tipi koaksialnih kablov

V računalniških omrežjih prevladujeta dve vrsti koaksialnih kablov:

Tanki ethernetni kabel

Tanki koaksialni kabel s konektorjem
Koaksialni kabel, Avtor hugo  Brezplačno Prepovedana predelava in nadaljna uporaba

Tanki (angl. thin) ethernetni kabel je fleksibilen koaksialni kabel, je debel približno 0,64 centimetrov (četrtina palca). Običajno je črne barve. Ker je ta vrsta koaksialnih kablov fleksibilna in enostavna za uporabo, so lahko uporabljeni skoraj v vseh tipih omrežnih inštalacij. Slika prikazuje tanki ethernetni kabel s konektorjem.

Tanki ethernetni koaksialni kabel lahko prenaša signal do približno 185 metrov. Impedanca kabla je 50 ohmov. Impedanca je merjena v ohmih, pove pa nam karakteristično impedanco linije.

Debeli ethernetni kabel

Debeli ethernetni kabelski oddajnik
Debeli ethernet

Debeli koaksialni kabel je koaksialen kabel premera 1,27 centimetrov (polovica palca). Običajno je rumene barve in ima na 2,5 metra označena mesta za priklop postaj. Debeli koaksialni kabel je včasih imenovan kot standardni ethernetni kabel, ker je bil prvi tip kablov uporabljen v omrežnih arhitekturah ethernet. Debeli koaksialni kabli imajo bakrena jedra, ki so debelejša kot jedra pri tankem koaksialnem kablu.

Z debelejšim bakrenim jedrom lahko prenašamo signal na daljše razdalje. To pomeni, da debeli koaksialni kabel lahko prenaša signal dlje kot tanki koaksialni kabel. Debeli koaksialni kabli lahko prenašajo signal do 500 metrov. Lahko prenašajo tudi več signalov in tudi različnih vrst.

Slika prikazuje napravo, imenovano primopredajnik (v računalniškem slengu imenovan vampir). Primopredajnik poveže priključni kabel z debelim koaksialnim kablom. Vampirski povezovalnik prebode izolacijsko plast koaksialnega kabla in vzpostavi kontakt z jedrom. Za povezavo od primopredajnika do omrežne kartice (Attachment Unit Interface, AUI, priključek konektorja na kartici) se uporablja povezovalni kabel. AUI priključek imenujemo tudi konektor Digital Intel Xerox (DIX).

Tanki proti debelemu koaksialnemu kablu.

Vampirski priključek
Vampirski priključek, Avtor DigiBarn Museum  Brezplačno Dovoljena predelava in nadaljna uporaba

Debelejši je kabel, tem težje je delo z njim. Tanjši kabli so bolj fleksibilni, lažji za inštalacijo in relativno poceni. Debelejši kabel je težje upogniti in ga inštalirati, zato ga po inštalaciji tudi ne premikamo. Debeli kabel je dražji od tankega in bo prenašal signal na večjo razdaljo kot tanek kabel. Za debeli ethernet potrebujemo posebne priključke (vampirje), ki precej stanejo.

Strojna povezava koaksialnih kablov

Tanki koaksialni koaksialni kabel uporablja povezovalno komponento, imenovano povezovalnik BNC, ki poskrbi za povezavo med kablom in računalnikom. Poznamo več različnih pomembnih komponent družine BNC, to so:

Koaksialni kabli kakovost in požarna varnost

Koaksialne kable ločimo v dva razreda, odvisno kje bodo kabli položeni, to sta:

PVC kabel je iz plastike, uporabljen za konstrukcijo izolacije in zunanji ovoj kabla pri večini koaksialnih kablov. PVC koaksialni kabli so fleksibilni in ob gorenju oddajajo strupene pline.

Plenum kabli so položeni v prostoru med etažami (tipično za Ameriško gradnjo). Plenum kabli vsebujejo posebne materiale ki sestavljajo izolacijo in zunanji ovoj kabla. Ti materiali so bolj odporni proti ognju in proizvajajo minimalno količino dima; le–ta namreč proizvede strupene kemične hlape. Plenum lahko uporabljamo v plenum areni in v vertikalnih smereh (npr. v steni). Kakorkoli, plenum kabli so dražji in manj fleksibilni kot PVC kabli.

Uporaba koaksialnih kablov

Odločitev, kdaj katere koaksialne kable uporabiti glede na njihove lastnosti:

Fizični sloj

Tako debeli kot tanki koaksialni kabli uporabljajo BNC konektorje za spajanje kablov in računalnikov.

Izvor kratice "BNC" je nejasen in obstaja kar nekaj razlag kot na primer "British Naval Connector" ali "Bayonet–Neill–Councelman". Ker pa ni nejasnosti, na kaj se nanaša BNC, ni pomembno, kaj BNC v resnici pomeni.

.

BNC cable connector
BNC kabelski konektor

Kabelski konektor BNC je stisnjen na koncu vsakega fizičnega konca koaksialnega kabla.

BNC T connector
BNC T konektor

konektor BNC T se uporablja za spajanje omrežnega vmesnika (NIC) in dveh koncev omrežnega kabla.

slika
BNC podaljševalni konektor

Podaljševalni konektor BNC se uporablja za povezovanje dveh kosov tankega koaksialnega kabla in s tem se poveča dolžina logičnega segmenta.

BNC terminator
BNC zaključni upor

Zaključni člen BNC absorbira signale in se uporablja za zaključevanje vodila na vsakem koncu kabla. V nasprotnem primeru se signal odbije in zaustavi promet v omrežju.

Zaključek

vprašanjanja v pisni obliki vprašanjanja vprašanje

Obstajata dve vrsti koaksialnih kablov, tanki in debeli. Oba imata bakreno jedro in kovinsko mrežico, ki absorbira elektro–magnetne motnje in presluh. Koaksialni kabli so zelo dobri za prenos podatkov, še posebno na daljše razdalje.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.