e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
Osnove |  Skladi |  Topologije |  Mediji |  Pristopne |  LAN |  Omrežni |  Transportni |  Povezovanje |  Varnost |  Storitve |  Varnost |  Sistemi |  Strežniki

Aplikacijska plast

Datoteke hosts

DNS

DHCP

FTP

TFTP

Telnet

E–posta

Splet

Iskalniki.

E–trgovina

Telnet

V tej učni vsebini boste spoznali:

Telnet program v Windows
Telnet program v Windows

Dokument z besedilom PDF

Bla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA blaBla bla bLA bla Bla bla bLA bla Bla bla bLA bla

Telnet je omrežni protokol, ki omogoča oddaljeno povezovanje in se uporablja v internetu. Standardno uporablja 7-bitni nabor znakov ASCII (8-bitne znake uporablja le kot ukazne). S posebno izbiro lahko sšroži tudi 8 bitno delovanje. Poleg klasičnih terminalskih lastnosti omogoča tudi pošiljanje celotne vrstice v paketu (ne zgolj znak za znakom).

Prvotno je bil narejen za terminalno povezovanje z Unixovih delovnih postaj do Unixovih serverjev. Čeprav se še vedno uporablja v ta namen, se je razvilo v orodje za reševanje težav. Na spodnji sliki lahko vidimo kako se lahko z telnetom teriminalno povežemo do oddaljene unixove postaje.

V današnjih Windows 95/98 in NT okoljih, je telnet osnoven prišomoček za TCP povezave. S telnetom se lahko povežete na katerikoli TCP vrata, da vidite če se odziva, kar je posebaj uporabno, kadar preverjamo SMTP in HTTP vrata. Vsaka internetna storitev, ki uporablja posamezen naslov, se bo odzval na ta TCP naslov (če so običajni v uporabi). V spodnji tabeli so zapisani vsi najbolj šoznana vrata in zakaj se kateri vrata uporabljajo.

Tabela: Naslovi TCP vratin namen posameznih vrat

vrata TCP/IP namen vrat
21 FTP
23 Telnet
25 SMTP
80 HTTP začetek seje
110 POP3 protokol za elektronsko pošto

Da ugotovite, če se TCP storitev še vedno odziva, sledite naslednjim korakom:

  1. Pojdite v Meni Start >> Run(Zaženi). ,
  2. Všišite telnet in pritisnite OK da se odšre telnet program. ,
  3. Izberite Connect >>Remote System da se odšre okno za povezovanje:
    Prijava s telnet,
  4. V okence za Host name všišite naslov IP ali ime DNS hoste TCP servisa na katerega se želite povezati.
    Na primer, če želite ugotoviti ali se internetni strežnik še odziva, všišite njegov naslov IP ali DNS host (v tem primeru je 204.153.163.2) in TCP vrata 80 (to so privzeata vrata). ,
  5. V okencu za vrata všišite številko vrat (številke vrat so v zgornji tabeli), ki ustreza območju ki ga želite preveriti.
  6. Nazadnje pritisnite Connect,

Primer, kako z telnetom ugotovimo, če se naš SMTP poštni sistem odziva.
S telnetom ugotovimo odziv SMTP.

Ob usšešni povezali na strežnik ne boste obveščeni, v nasprotnem primeru ša se vam bo prikazalo sporočilo Connect Failed.

Če se skušate povezati na SMTP server s telnetom na vrata 25 boste na zaslonu videli podobno kot je na sliki spodaj. Teoretično, lahko šošljete elektronsko pošto z uporabo telneta, tako da vidite če vaš SMTP sistem funkcionira.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.