e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
Osnove |  Skladi |  Topologije |  Mediji |  Pristopne |  LAN |  Omrežni |  Transportni |  Povezovanje |  Varnost |  Storitve |  Varnost |  Sistemi |  Strežniki

Linux

Linux

Linux

Linux

Linux

Windows

Windows

Windows

Unix

Netware

Uporabniški računi

Nadgradnje sistema

UNIX

V tej učni vsebini boste spoznali:

UNIX je omrežni, prenosljiv, večopravilni in večuporabniški operacijski sistem. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ga je razvila skupina na AT&T Bellovih laboratorijev (Bell Labs) na čelu s Kenom Thompsonom, Dennisom MacAlistairom Ritchiejem in Douglasom McIlroyem. Sedaj je na voljo v ducat različicah in variacijah. V nasprotju z Windows in NetWareom, Unix ni produkt firme, ampak ga je razvijalo več razvojnih skupin, ki so delale na svojih verzijah, ki so ga izdelale v veliko različnih verzijah, med drugim tudi naštete:

Namizje v Linux
Namizje v Linux–u

Medtem ko NetWare in Microsoft Windows delujeta na računalnikih z Intelovimi procesorji, strežniki z operacijskimi sistemi UNIX delujejo na več platformah, med katerimi so Intel, Alpha, Sun Microsystems, SPARC in drugi.

UNIX operacijski sistemi so zasnovani okoli protokolnega sklada TCP/IP. Kljub nekaterim podobnostim se vseeno zelo razlikujejo v sposobnostih. To je zaradi razlike v programski opremi, ki je priložena. Nekatere distribucije so označene z velikimi imeni, kot so HP, Sun Microsystems in IBM. Ostali so razviti in vzdrževani kot del organizacije za odprto kodo, v kateri delujejo prostovoljni programerji v svojem prostem (ali službenem času, predvsem v akademskem okolju) času.

Nekomercialne različice Unix-a temeljijo na prostovoljnem delu velikega števila razvijalcev, predvsem v akademskem okolju, ki objavljajo izvorno kodo operacijskega sistema. Ostali uporabniki s programerskimi izkušnjami to kodo priredijo po svojih potrebah in jo delijo z drugimi uporabniki. To je ravno v nasprotju z velikimi podjetji, ki svoje izvorne kode skrbno varujejo.

Namizje v UNIX
Namizje v Unix-u

UNIX je prvotno namenjen strežniškim sistemom in je zelo povezan z internetnimi storitvami, kot so spletni strežniki, strežniki FTP in poštni strežniki. Tako kot strežniški sistemi Microsoft Windows lahko tudi Unix deluje kot strežnik in odjemalec hkrati. Unix lahko uporabimo kot vsenamenski strežnik v lokalnem omrežju, vendar ga je težje vzdrževati in administrirati kot pa strežnike Micosoft Windows in Novell NetWare. Obstajajo programi za UNIX, ki omogočajo datotečne in tiskalne storitve, ki jih potrebujejo uporabniki LAN, kot so NFS in Line Printer Daemon (LPD), ki niso enostavne za uporabo. NetWare blesti v tiskalniških storitvah in v delu z datotekami, medtem ko Unix nima konkurence v delu z omrežnimi aplikacijami. Strežniški sistemi Microsoft Windows opravljajo vloge obeh prejšnjih, a nobene tako dobro kot specializirana konkurenta.

Daemon je v okolju Unix izraz za aplikacijo, ki se izvaja v ozadju tako kot storitve v operacijskih sistemih Windows.

Unix je precej manj intuitiven operacijski sistem, kot so sistemi Microsoft Windows in NetWare. Čeprav ima danes večina Unixov grafični vmesnik (GUI), je za njegovo upravljanje potrebnega kar nekaj znanja ter izkušenj za dobro, hitro in učinkovito delo. Tako lahko rečemo, da lahko povprečen uporabnik naloži ter nastavi sisteme Microsoft Windows in NetWare brez večjih problemov, pa tega ne moremo reči za operacijski sistem Unix.

Zaključek

vprašanjanja vprašanje

UNIX je omrežni, prenosljivi, večopravilni in večuporabniški operacijski sistem. Strežniki UNIX operacijski sistemi delujejo na več platformah, med katerimi so Intel, Alpha, Sun Microsystems, SPARC in drugi. Tako kot strežniški sistemi Microsoft Windows lahko tudi Unix deluje kot strežnik in odjemalec hkrati.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.