e-gradiva          SERŠ Maribor O projektu Besednjak
  logotip  
Osnove |  Skladi |  Topologije |  Mediji |  Pristopne |  LAN |  Omrežni |  Transportni |  Povezovanje |  Varnost |  Storitve |  Varnost |  Sistemi |  Strežniki

Varnost v omrežju

Varnost v omrežju

Požarni zid

Posredniški strežnik

Protivirusna zaščita

Varnostne kopije

Varnostne kopije

Varnostne kopije

CD–ROM pogoni

Popularnost zapisljivih pogonov CD–ROM, kot so CD–R in CD–RW, je pripeljalo do povečane uporabe teh pogonov za varnostne kopije. Čeprav je kapaciteta CD–jev omejena na približno 700 MB, je zaradi nizke cene CD dobra ekonomska rešitev, čeprav je lahko CD plošča uporabljena samo enkrat (CD–R). Največji faktor v dobro CD–ROM za varnostne kopije je, da ima večina računalnikov CD–ROM pogon nameščen za druge namene, kar izključuje potrebo po namenskem pogonu.

Za omrežne varnostne kopije so CD–ROM ponavadi nezadostni. Večina omrežji ima več GB vrednih podatkov, ki jih je treba zavarovati, za kar bi potrebovali več plošč. Če še dodamo, CD–R in CD–RW ponavadi niso podprti s programi za kopije omrežji. Čeprav ti pogoni pogosto pridejo s programsko opremo za kopije (namenjeni so za varnostne kopije relativno majhnih sistemov), ti programi ponavadi ne nudijo potrebnih stvari za efektivno varovanje podatkov omrežja.

Disketni pogon

Druga naprava za shranjevanje podatkov, ki jo te dni ponavadi najdemo v računalnikih in ki jo tudi lahko uporabimo za varnostne kopije, je prenosni disketni pogon. Produkti kot so iomega zip in pogoni jaz prinašajo kakovost, ki se lahko meri s kakovostjo trdih diskov, toda uporabljajo prenosljive diskete. Te naprave se vdelajo v računalnikov datotečni sistem, kar pomeni, da jim lahko uporabnik dodeli črko pogona in kopira podatke na njih, kot pri trdem disku.

Diskete zip imajo kapaciteto od 100 do 250 MB, kar jih naredi, za varnostne kopije manj praktične kot so CD. Kakorkoli že, so pogoni jaz razpoložljivi v velikostih od 1 GB in 2 GB, kar pa je dovolj za varnostno kopiranje. Slaba lastnost teh medijih je, da so zelo dragi. Medij s kapaciteto 2 GB lahko stane tudi 125 evrov ali celo več, kar je več kot 6 centov za MB. To je seveda mnogo več kot pri kateri drugi napravi.

Avtomatski menjalnik

Strežnik s trakovi
Strežnik s trakovi

V nekaterih primerih pa celo največji nosilec ni dovolj za varnostne kopije velikih omrežij s konstantnim spreminjanjem podatkov. Avtomatično rešitev takega problema rešimo z večjo kapaciteto kot jo prinašajo enojni pogoni. Kupimo lahko napravo, imenovano avtomatični menjalnik. Ta enota, ki je sestavljena iz enega ali več pogonov in robotskega mehanizma, menjuje medije. Ponavadi so to kasetni pogoni. Obstajajo tudi avtomatski menjalniki, ki uporabljajo CD–ROM ali optične diske. Včasih te naprave poimenujejo kar jukebox ali kasetna knjižnica. Ko varnostno kopiranje napolni en medij, ga mehanizem odstrani in v pogon vstavi nov medij. Tako se naloga nadaljuje.

Nekateri avtomatski menjalniki so majhne naprave, z enim pogonom in nastavkom za štiri do pet medijev, medtem ko so drugi ogromni, s štirimi ali več pogoni in nastavkom za 100 medijev ali več. Če uporabnik kupi dovolj velik avtomatski menjalnik, lahko ustvari dolgoročno strategijo varnostnega kopiranja, pri čemer se podatki kopirajo povsem neodvisno več tednov naenkrat. Toda preden se odločimo za nakup takšnega menjalnika v velikosti hladilnika, se moramo zavedati, da so cene takih naprav neverjetno visoke. To pomeni, da lahko v nekaterih primerih dosežejo tudi 6 mestno število (v evrih).

Programsko orodje za varnostne kopije

Ločeno od strojne opreme, je druga osnovna komponenta v omrežnem varnostnem kopiranju podatkov še programska oprema, ki jo uporabnik uporabi, da naredi kopijo. Shranjevalne naprave, narejene za uporabo v rešitvah kot so varnostne kopije, niso obravnavane tako kot drugi shranjevalni podsistemi v računalniku. Za pakiranje in pošiljanje podatkov do enote, ki jih shrani, potrebujemo specializirano programsko opremo. Odvisno od operacijskega sistema, ki ga uporabnik uporablja, morda že ima potrebno programsko opremo. Toda v mnogih primerih operacijski sistem uporablja varnostno kopiranje, ki podpira le osnovne funkcije. Ne vsebuje raznih orodji, ki bi bile lahko še posebno uporabne v omrežnem okolju.

Ciljna selekcija in filtriranje

Najbolj osnovna funkcija programa za izdelavo varnostnih kopij je, da prepusti uporabniku odločitev o tem, kaj je potrebno varovati, kar poimenujemo tarča. Dobri programi omogočajo uporabniku, da to stori na več načinov. Izberemo lahko celotno shrambo podatkov, ali pa samo določene datoteke v določenih mapah. Veliko takih programov preskrbi drevesno strukturo map na računalniku, kar olajša izbiranje ciljnih datotek.

V večini primerov je nepotrebno kopirati vse podatke iz računalnika na nek pogon. Če je trdi disk popolnoma izbrisan ali uničen, je verjetno, da bo moral uporabnik ponovno namestiti operacijski sistem, preden bo lahko obnovil izgubljene podatke iz medija, na katerem le–ti tudi so. Tako morda ne bo vredno truda, da bi kopirali vse sistemske datoteke pri vsakem varnostnem kopiranju. Enako velja za programe, ki jih lahko uporabnik spet in spet namesti iz originalnega medija, tako da je vredno kopirati le shranjene podatke in tako naprej. Operacijski sistemi delajo še razne začasne datoteke, ki jih tudi ni potrebno kopirati. Windows, na primer, ustvari začasne podatke, ki so lahko veliki tudi do več 100 MB. Če torej omejimo kopiranje samo na nekatere pomembne podatke, lahko privarčujemo. To lahko pripomore tudi k temu, da celotno varnostno kopijo posnamemo na eno kaseto in ni potrebno, da ostanemo v službi dolgo v noč, da vstavimo še eno kaseto, ko se prva napolni.

Individualna selekcija datotek, map in pogonov, ki jih želimo varnostno kopirati, je lahko kar nadležna, seveda pa programi nudijo še drugačne načine za določanje vsebine za kopiranje. Ena od metod je ta, da uporabimo filtre, ki omogočajo programski opremi, da oceni vsako datoteko in mapo na disku in se potem odločimo, ali je to vredno kopirati ali ne. Dobri programi omogočajo veliko paleto filtrov za določanje vsebine za kopiranje glede na ime, pripono, velikost, datum in atribute. Uporabnik lahko na primer nastavi program, da kopira Windows in uporabi filter in odstrani pagefile.sys, ki je nepotrebna za delovanje in je zelo velika, in še vse datoteke s pripono .tmp (tudi te so nepotrebne in samo zasedajo nepotreben prostor).

Uporabnik lahko uporabi filtre, da omeji varnostne kopije samo na datoteke, ki so bile pred kratkim spremenjene. Najbolj pogost filter, ki ga uporabljajo programi za varnostne kopije, je filter za arhivne atribute, ki omogoča programu, da kopira samo tiste datoteke, ki so se spremenile od takrat, ko je bila narejena zadnja varnostna kopija. Ta filter je osnova za prirastne in diferencialne varnostne kopije.

Zaključek

vprašanjanja vprašanje

Nekateri podatki so zelo pomembni. Te podatke je potrebno preventivno arhivirati. Varnostna kopija je preprosto kopija podatkov, Če se pomnilniški medij pokvari in podatki izgubijo, jih lahko obnovimo s časovnim zamikom. Izdelava varnostnih kopij je značilna za banke, zavarovalnice, finančna podjetja.

Sofinaciranje projekta in pravice

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za šolstvo in šport.