e-gradiva | HTML | CSS | JavaScript | Načrtovanje | |||||
![]() |
|||||||||
SERŠ Maribor | Iskanje |
Multimedija ima velike zahteve po omrežju, računalniku in tudi uporabniku. Izziv je priprava datotek, da so dovolj male, da so dostopne ta čim širše občinstvo in imajo dovolj veliko kvaliteto. Uravnoteženost kvalitete proti dostopnosti zahteva poznavanje tako značilnosti različnih medijskih formatov in omejenost posredovanja medija po omrežju. Potrebno je pristajati na kompromise.
Analogni izvori imajo v splošnem že uveljavljene značilnosti. Na primer CD kvaliteta avdia je vzorčena pri 44,1 KHz, ima 16-bit stereo zvok. Video je običajno velikosti 640 × 480 pikslov in ima 30 okvirjev v sekundi. Analogni vir, ki bi ga želeli digitalizirati za polno resolucijo, bi zahteval enormne količine prostora na disku in bi bil prevelik za prenos po omrežju. Ena pot za pripravo medija za prenos po omrežju je zmanjšanje podatkov, na primer zvočni material v 11.025 KHz, 8-bitni mono zvok. To zmanjša velikost datoteke, toda hkrati tudi kvaliteto. Druga možnost je uporaba kompresije.
Kompresija najprej odstrani odvečne podatke iz datoteke in nato odstrani manj pomembne podatke, da zmanjša velikost datoteke. Ta proces je arhiviranje z uporabo alogritmov, pogosto imenonih kodeki
(iz angleščine compressors-decompressors). Le-ti medij kodirajo in ga pri predvajanju dekompresirajo. Kodeki, ki so uporabljeni v spletu pogosto uporabljajo izgubno kompresijo in odstranijo originalni material. Kompresirani material ni mogoče nato restavrirati v originalno obliko. Nikoli ne ponavljte kompresirajte že kompresiranega materiala, raje uporabite originalni material in ga pod drugačnimi pogoji kompresirajte, če je bila kompresirana datoteka prevelika.
Pri pripravi medija za posredovanje po spletu, je potrebno skrbeti za dateteke, ki se bodo lahko uporabljale s povprečno povezavo in povprečnim računalnikom vašega ciljnega občinstva. Enata za merjenje je razmerje količine podatkov, običajno kilobajtov, ki se prenesejo v določenem času (kilobajti/s). Za uporabnike, ki predvajajo posnetke v ralnem času brez zastojev ali skokov, mora biti sposobnost količine prenešenih podatkov večja od tiste, ki se predvaja.
Normalizacija
. Zvokovne datoteke lahko izbubijo amplitudo in čistost v procesu digitalizacije. Za kompenzacijo se lahko uporabi programska oprema za normalizacijo. Ta proces poišče najvišji vrh v dateki in potem oječi celotno datoteko, da nastavi ta vrh na 100 odstotkov.
Povdarjanje sredinskega območja
. Drug način za izboljšanje zvočnih posnetkov je uporaba programske opreme z ekvilizatorjem (izravnalnikom), ki za malenkost povdarijo sredinsko frekvenčno območje.Frekvenca
. Zmanjšanje frekvenčnega območja zmanjša količino potrebnih podatkov za predstavitev materiala.Globina
. 16-bitni zvok zagotavlja večjo dinamiko, toda datoteke so večje. Zmnjšanje globine na 8-bitni zvok znabjša velikost datoteke.Kanali
. Za izvorni mono posnetek ne uporabljajte nastavitev za stereo. Če je izvorni posnetek stereo, ramislite, če je to potrebno in ga ne bi bilo bolje shraniti kot mono. Kodeki
. Uporaba kompresije lahko omogoči višjo kvaliteto in frekvenco za zvočni posnetek.Procesiranje zvoka
. Obdelava zvoka kot je opisano zgoraj.Prilagajane ovirjev
. Bodi prepričan, da se video začne in konča z okvirjem, ki je skladen z ostalimi slikami. Prvi okvir se bo videl v uporabnikovem oknu, ko se bo vvideo pretakal in zadnji bo ostal na ekranu, ko se bo fimček končalRezanje
. Uporabi programsko opremo za obrezovanje nezaželenega šuma ali obrobe slike v videu.
Velikost
. Večina spletnega videa je velikosti četrtine ekrana (320 × 240 pikslov) ali manjših.Kvaliteta slike
. Zmanjšanje kvalitete slike, znmanjša velikost podatkov v posameznem okvirju.Število okvirjev v časovni enoti
. Video standarda NTSC video ima 30 okvirjev v sekundi. Večina spletnih videov ima 10 okvirjev v sekundi.Kodeki
. Nekateri kodeki kompresirajo učinkoviteje kot drugi, preverite pa kako je s kvaliteto.Uporabniški filtri
. Programska oprema ima tudi filtre, ki zmajšajo razlike med okvirji in s tem omogočajo učinkovitejšo kompresijo.www.webstyleguide.com © P. J. Lynch, S. Horton : SERŠ Maribor : 2004 : prevod Tine Horvat