e-gradiva     Sistemi Motorola Omrežja      
  logotip  
SERŠ Maribor Iskanje Primeri

Motorola 68XX

Motorola 6800

Mikroprocesor 6800 je osembitni procesor, ki se je pojavil na trgu leta 1974. Družina 68XX je prav gotovo najuspešnejša mikroprocesorska družina. Poleg osnovnega mikroprocerja te družine, so se na tržišču pojavile druge, ki vsebujejo ukaze 6800. Danes sta se na tržišču ohranila 68HC05 in 68HC11. Ti procesorji so zasloveli predvem zaradi enostavnega programiranja. Na tržišču ni splosnonamenskega procesorja, ki bi ga bilo lažje programirati.

Na tržišču se pojavljajo novi in novi zmogljivejši procesorji. Danes se uporabljajo že 64-bitni mikroprocesorji. Kljub temu pa 8-bitni mikroprocesorji zadržujejo znaten del tržišča. Eden izmed razlogov je cena. Današnji proceosrji stanejo 1000 evrov in več, osebitni mikroprocesor pa se da dobiti že za en sam evro. Osembitne mikroprocesorje pa je enostavneje programirati. Motorola 68HC05 in 68HC11 pa nista samo mikroprocesorja, temveč mikrokrnilnika.

Mikrokrmilnik vsebuje poleg mikroprocesorja tudi druge enote računalnika na istem integriranem vezju. tako imajo mikrokrmilniki poleg CPE še pomnilnike ROM, RAM ali EPROM. Mikrokrmilnike se uporablja za izgradnjo raznih digitalnih sistemov kot so krmilniki kavnih mlinčkov, pralni stroji.

Značilnosti M6800

Značilnosti M6800 so :

Motorola 6803

Motorola MC 6803 je mikrokrmilnik, ki poleg mikroprocesorja vsebuje še glavni pomnilnik in periferne enote. MC6803 uporablja osnovni nabor ukazov M6800, kar pomeni da vsi ukazi ki smo jih napisali za M6800 delujejo na MC6803, obratno pa ne.

MC6803 se razlikuje od svoje "mame" 6800:

CPE
CPE je izboljšana verzija mikroprocesorja 6800. Dodani so mu nekateri novi ukazi.
urin generator
Urin generator omogoča hitrejše delovanje procesorja.
128 zlogov pomnilnika RAM
To je notranji bralno pisalni pomnilnik, ki ohranja vsebino le, dokler je priključen na napajalno napetost;
Časovnik (angl. timer)
Večnamenski časovnik lahko uporabimo za generiranje raznih pravokotnih izhodnih signalov, merjenje časa oziroma frekvence, proženje periodičnih prekinitev …
Serijski asinhronski komunikacijski adapter
Omogoča serijsko komunikacijo z zunanjimi napravami. Serijski adapter lahko hkrati sprejema in oddaja znake, prenos poteka časovno zaporedno (bit za bitom), za komunikacijo pa so potrebne tri linije (sprejem, oddaja in signalna masa)
Paralelni vmesnik - port 1
To je 8-bitni vmesnik, ki mu programsko določimo za vsako linijo,ali je vhodna in izhodna;
Paralelni vmesnik - port 2
To je samo 5-bitni vmesnik. izhodne linije tega vmesnika si delijo 5 nožic mikrokrmilnika s signali serijskega vmesnika in timerja. Programsko lahko določimo, katera od enot ima dostop do nožic mikrokrmilnika. MC6803 sodi v motorolino družino mikrokrmilnikjev M6801. Deluje pri napajalni napetosti +5V, vsi njegovi signali, preko katerih komunicira z okolico, pa uporabljamo TTL napetostne nivoje. MC6803 vsebuje dokaj zmogljive vhodno-izhodne enote in je uporaben v različnihaplikacijah. Ta mikrokrmilnik uporabljamo kot osnovo, ki ji dodamo še zunanji pomnilnik in nekatere zunanje vhodno izhodne enote,kot jih narekuje danaaplikacija. Omogoča nam, da mikroračunalnik, ki je bil prej sestavljen iz mirkoprocesorja in pripadajočih komponent, skrčimo na nekaj integriranih vezij (najmanj dve). Če želimo uporabljati mikrokrmilnik, ki deluje samostojno, pa se lahko odločimo za kakšnega drugega iz družine M6801, npr. MC68701. Ta vsebuje poleg vseh naštetih enot še 4 KB ePROM-pomnilnika, v katerega lahko sami vpišemo

SERŠ Maribor, Strokovna gimnazija, leto: 2004, avtor: Mario Kropej