stavčni členi

Preberi besedilo.

 

Med najprestižnejše nagrade na svetu sodi Nobelova nagrada. Švedska akademija jo enkrat na leto podeljuje od leta 1901 za izjemne raziskovalne dosežke in za izstopajoče prispevke družbi.

Ustanovitelj nagrade je Alfred Nobel, znanstvenik, izumitelj in zagovornik miru. V svoji oporoki je izumitelj dinamita zapisal, da svoje premoženje zapušča v korist posebne nagrade za izjemne dosežke. Švedska akademija tako vsako leto izbere najzaslužnejše posameznike, ki so se v preteklem letu izkazali na področju fizike, kemije, medicine in literature ter prispevali k miru. Od leta 1968 podeljujejo tudi Nobelovo nagrado za ekonomijo. Slednjo je ob svoji 300-letnici uvedla švedska centralna banka.

Oktobra švedska akademija objavi nominirance, 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela, pa podelijo nagrade. Nagrado podeljuje švedski kralj in ni namenjena samo Švedom, ampak jo lahko dobijo vsi, ki so se v zadnjem letu izjemno dokazali.

Poleg prestiža, ki ga prinaša Nobelova nagrada, nagrajenci dobijo tudi denar, in sicer 10 milijonov švedskih kron ali okoli en milijon evrov, ki naj bi jih, kot je želel Nobel, porabili za nadaljnje raziskave.

Viri: http://sl.wikipedia.org/wiki/Nobelova_nagrada, http://nobelprize.org/

 

Odgovori na vprašanja o izhodiščnem besedilu.

O čem govori besedilo?

O Nobelovi nagradi.

Koliko različnih Nobelovih nagrad podeljijo vsako leto?

Šest.

Čemu je namenjen denar, ki ga dobijo nagrajenci?

Nadaljnjim raziskavam.

 

 

 

avtor