nasvet strokovnjaka

Preberi besedilo.

Morda ti lahko pomaga Paukova strategija učenja

Vse bolj pogosto se mi dogaja, da tolikšne količine snovi ne morem več predelati, zato sem v zadnjem času dobil kar nekaj slabih ocen. Najtežje mi gre pri zgodovini in biologiji, kjer je ogromno podatkov, ki se jih moramo zapomniti. Poskusil sem že z miselnimi vzorci, vendar mi ne gre najbolje. Kaj naj naredim, da bom uspešnejši in hitrejši pri učenju? Hvala za odgovor, Tine.


Enotnega učnega stila na žalost ni, saj mora vsak odkriti, kaj mu najbolj ustreza. Morda bi ti lahko pomagala Paukova strategija. Poimenovana je po Walterju Pauku, ki jo je objavil leta 1973. Z njo je želel pomagati prav učencem in dijakom, ki se samostojno učijo iz učbenikov, ker pomaga zbrati bistvene ideje in pomembne podrobnosti ter pomaga pri zapomnitvi. Njena uporaba je sila preprosta in učinkovita, primerna predvsem za vsa besedila, ki vsebujejo veliko podobnosti. Predvideva podrobno branje in predvsem dejavnosti po branju.

Kaj predvideva Paukova strategija?
Najprej vzamemo list papirja in ga razdelimo na dva stolpca.
Besedilo prvič preberemo v celoti, lahko pa tudi po delih.
Še enkrat preberemo besedilo in si podčrtamo bistvene ideje, podrobnosti (besede, besedne zveze, bistvene dele povedi) ter jih vpišemo v levi stolpec.
Ko končamo, v desni stolpec strnemo samo najbolj ključne besede (od 7 do 9 besed).
Nato levo stran pokrijemo in s pomočjo desne strani ponavljamo besedilo.
Če imamo težave, spet preverimo levo stran.
Ponavljamo toliko časa, da snov obvladamo.

Tine, upam, da vam bo ta strategija pomagala do boljših ocen. Svetujem pa vam, da preverite še druge strategije, saj se, kot sem rekla, vsak uči drugače.

Jerca Levec, pedagoginja

 

Odgovor na Tinetov problem in uporabo Paukove strategije v praksi si lahko pogledaš tudi na posnetku.

 

 

avtor